2016. június 14., kedd

A Fontana borvízkút, Csíktaploca.




"Csík-Szeredával szemben a Borhegyesse alá becsapó Olt jobb partján van a szeredai borviz, melynél bámulatosabb gyógyforrása alig van hazánknak. Észlelve, vegyelemezve soha sem levén, vegytani alkatrészeit sem tudhatjuk. Hévmérséke 18–20 R. fok, veres lerakodásától itélve, nagyon vasas és a tusnádival egy minőségünek látszik lenni. Legbámulatosabb azonban az itt felbuzgó források roppant vizgazdagsága. Mindössze 6 felhasznált forrás van, ezek egyike oly vastagon buzog fel, hogy a 6 négyszög öl nagyságu, 5 láb mélységü uszodát egy óra alatt teletölti; a többiek is mind viz-dusak, elannyira, hogy ezen források összegyüjtött kifolyása olyan patakot alkot, mely két kövü malmot könnyen elhajthatna. A jótékony természetnek minő áldása foly ott el használatlanul; mert ezen forrásról, melynek vizgazdagságra nézve a világon kevés a párja, mely csudaszerü gyógyitásokat tesz, senki sem tud, legfelebb Szereda és a szomszéd faluk lakói használják." 
(Orbán Balázs)


Székelyföldet a Borvízországnak, vagy a borvizek hazájának is szokták nevezni, mivel több ezerre tehető az itt feltörő változatos vegyi összetételű szénsavas forrásainak,  a száma. 


Napjainkban a csíktaplocai Rét utcában található borvízforrás vizét előszeretettel fogyasztják, azt viszont kevesen tudják, hogy a kutat Fontana névre keresztelték.


Régen Csíktaploca községben az emberek a borvizet faküpüből hordták haza, a küpü elkorhadása által megszűnt a település borvízkútja is.


A csíktaplocai születésű dr. Csedő Károly a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem professzora kezdeményezte hogy az 1800-as években működő borvízkút közelében új kutat fúrjanak. 




A nyolcvanas évek végén a Hargita Kutató és Feltáróvállalatnak volt egy  programja, amelyben ivóvízellátás bővítésére 100-200 méteres fúrásokat végeztek. 


Ebbe a programba foglalták bele a taplocai fúrást is, azon a környéken ahol borvíz is volt korábban.


A fúrás befejezésekor  a feltörő borvizet, amely kellemes ízű, 18-20 C fokú hőmérsékletű fogyasztható víznek minősítették.


Az első kémiai analíziseket és mikrobiológiai vizsgálatot a marosvásárhelyi egyetemen végezték el.


A Rét utcai forrás vize 18–20 C-fok körüli nátrium, kálcium, magnézium, hidrogén karbonátos, szénsavas ásványvíz, "BORVÍZ". 


A Fontana névre keresztelt borvízkút csakhamar népszerű lett. Dr. Csedő Károly szerint  a borvízkút közélelmezési és gyógyászati jelentőségű.


Örvendetes, hogy Csíkszereda önkormányzata rendezte a borvízkút környékét, és parkosította a területet .


A forrás fölé pavilont építettek



A kőből épített kútfej fa burkolatot kapott.



A régi vascsöveket kicserélték. 



Most már négy rozsdamentes kifolyója van a borvízkútnak.



A borvíz a Székelyföld gerincét képező fiatal vulkáni hegyvonulat, a Kelemen – Görgényi – Hargita lassan kihűlő magma kamrájából félszálló széndioxid gáznak köszönhető. 


A vízben oldódó széndioxid gáztól pezseg a borvíz. Ennek a gáznak hatására lobog, buffog, hortyog, süvölt a büdös gödör, a borvízforrás, és a borvízfürdők vize!




A csíktaplocai borvíz egyaránt használható asztali, és enyhe hatású gyógyvízként.
( Vérszegénység, fogyókúra, emésztési zavarok esetén.)