2014. június 9., hétfő

Pünkösdi búcsú 2014


Csíksomlyó 2014 június 7


A 2014-es csíksomlyói búcsú mottója:
"Boldog a méh, amely Téged hordott."


"A zarándoklat, az útra kelés igénye ma is él az emberben. A XXI. században, ismételten, a zarándoklatok reneszánszát éljük, külső utakra indulunk egy meghatározott szent hely felé, ugyanakkor egy belső utat is megteszünk önmagunk belső szentélye felé."


Csíksomlyó a katolikus székelység hírneves búcsújáró helye. 1990 óta, minden évben több százezer ember zarándokol a "Csíksomlyói búcsúra", és vesz részt a Szűzanya tiszteletére tartott körmeneten, szentmisén.  Míg kezdetben csak katolikusok vettek részt, most már a más vallású keresztény hívek is jelen vannak.



Szokásos módon a papságot, a búcsú szimbólumának tekintett labarumot és a pápai kisbazilika-jelvényt kísérő kordon fél 11-kor indult a kegytemplom előtti térről az ünnepi szentmise helyszínére, a Hármashalom oltárhoz. Az előző évek hagyományának megfelelően a labarumot, és a  kisbazilika-jelvényt a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium végzős diákjai viszik. 


A 2014-es pünkösdi búcsú egyetlen meghívottja az ünnepi szónok: Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes, plébános. 
A Duna Televízió és a Mária Rádió  élő adásban közvetítette az ünnepi búcsús szentmisét  a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregből, a Hármashalom oltártól. A szentmise főceleb­ránsa Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke. 



Pünkösd szombatjának hajnalán keresztalják indultak el Csíksomlyó felé. Voltak, akik az egész távot gyalogosan tették meg, de a messzebbről érkezők busszal vagy vonattal jöttek  Csíkszeredába, majd a városon keresztül vonultak a templomi zászlóik alatt a somlyói nyeregbe.


Leírni lehetetlen, hogy mi történt Csíksomlyon arról beszéljenek a képek



































































































  






























































 















  















Panoráma fotók











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése