"Csík-Szeredával
szemben a Borhegyesse alá becsapó Olt jobb partján van a szeredai borviz,
melynél bámulatosabb gyógyforrása alig van hazánknak. Észlelve, vegyelemezve
soha sem levén, vegytani alkatrészeit sem tudhatjuk. Hévmérséke 18–20 R. fok,
veres lerakodásától itélve, nagyon vasas és a tusnádival egy minőségünek
látszik lenni. Legbámulatosabb azonban az itt felbuzgó források roppant
vizgazdagsága. Mindössze 6 felhasznált forrás van, ezek egyike oly vastagon
buzog fel, hogy a 6 négyszög öl nagyságu, 5 láb mélységü uszodát egy óra alatt
teletölti; a többiek is mind viz-dusak, elannyira, hogy ezen források
összegyüjtött kifolyása olyan patakot alkot, mely két kövü malmot könnyen
elhajthatna. A jótékony természetnek minő áldása foly ott el használatlanul;
mert ezen forrásról, melynek vizgazdagságra nézve a világon kevés a párja, mely
csudaszerü gyógyitásokat tesz, senki sem tud, legfelebb Szereda és a szomszéd
faluk lakói használják."
(Orbán Balázs)
Székelyföldet a
Borvízországnak, vagy a borvizek hazájának is szokták nevezni, mivel
több ezerre tehető az itt feltörő változatos vegyi összetételű szénsavas
forrásainak, a száma.
Napjainkban a csíktaplocai Rét utcában található borvízforrás vizét előszeretettel
fogyasztják, azt viszont kevesen tudják, hogy a kutat Fontana névre
keresztelték.
Régen Csíktaploca községben az emberek a borvizet faküpüből hordták
haza, a küpü elkorhadása által
megszűnt a település borvízkútja is.
A csíktaplocai születésű dr. Csedő Károly a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem professzora kezdeményezte hogy az 1800-as években működő borvízkút közelében új kutat fúrjanak.
A nyolcvanas évek végén a Hargita Kutató és Feltáróvállalatnak volt egy programja, amelyben ivóvízellátás bővítésére 100-200 méteres fúrásokat végeztek.
A fúrás befejezésekor a feltörő borvizet,
amely kellemes ízű, 18-20 C fokú hőmérsékletű fogyasztható víznek
minősítették.
Az első kémiai analíziseket és mikrobiológiai vizsgálatot a marosvásárhelyi egyetemen végezték el.
A Rét utcai forrás vize 18–20 C-fok körüli nátrium, kálcium, magnézium, hidrogén karbonátos, szénsavas ásványvíz, "BORVÍZ".
A Fontana névre keresztelt borvízkút csakhamar népszerű lett. Dr. Csedő Károly szerint a borvízkút közélelmezési és gyógyászati jelentőségű.
Örvendetes, hogy Csíkszereda önkormányzata rendezte a borvízkút
környékét, és parkosította a területet .
A forrás fölé pavilont építettek
A kőből épített kútfej fa burkolatot kapott.
A borvíz a Székelyföld gerincét képező fiatal vulkáni hegyvonulat, a Kelemen – Görgényi – Hargita lassan kihűlő magma kamrájából félszálló széndioxid gáznak köszönhető.
A vízben oldódó széndioxid gáztól
pezseg a borvíz. Ennek a gáznak hatására lobog, buffog, hortyog, süvölt a büdös
gödör, a borvízforrás, és a borvízfürdők vize!
A csíktaplocai borvíz egyaránt használható asztali, és enyhe hatású gyógyvízként.
( Vérszegénység, fogyókúra, emésztési zavarok esetén.)
http://www.kronika.ro/archivum/offline/cikk/90898/taplocai-borvizkut:-mult-es-jelen
VálaszTörlés