Moldovai Köztársaság fővárosa, Chisinau közelében fekszik Cricova település.
Itt látható a
világ második legnagyobb pincéje, összesen 120 km-es úthálozattal, 80
méterrel a föld alatt.
A borospince a bejáratnál egy torony tárul a szemünk elé, amely része
a mészkőbe vájt épületnek.
A
pince rendszer eredetileg nem bortárolásra épült.
A környék házai mind abból a mészkőből készültek, amit a pince helyéről, kibányásztak az évek során.
A Szovjetunió „gyümölcsöskertjeként” emlegett Moldovában, felismerve
az alagutakban rejlő potenciált, gigantikus
pincerendszerré alakították a régi bányát.
Kizárólag
gépjárművel, érdemes közlekedni, akkora a távolság,
amit meg kell tenni egy pincetúrán.
Elektromos meghajtású jármű.
Guinness-rekordok könyve szerint itt található Európa legnagyobb pincerendszere és bor gyűjteménye.
A főkaputól nem messze az alagút szája tátong előttünk.
Két teherautó is
könnyűszerrel elfér benne egymás mellett!
A pincejáratban az utcák különböző borfajtákról vannak elnevezve.
Közel 80 méter mélyre ereszkedtünk, halványul a fény az alagútban, s hátborzongató
félhomályban találjuk magunkat.
A kiterjedt úthálózat lehetővé tette, hogy teherautókkal szállítsák a hordókat és ládákat a fold alatt.
Megállunk egy útkereszteződésnél, ahonnan többfelé vezet az út.
Mindegyiket
hatalmas boroshordók szegélyezik
A kisebb hordók, két
oldalon hosszú sorokban.
Piros színű kör jelzi, a hordókban vörös bort tárolnak.
A hőmérséklet egész évben 12-14 °C, a páratartalom 85-95%, vagyis kiválóan alkalmas
borok tárolására.
A tölgyfából készült hordókat főleg a szénsavmentes, úgynevezett csendes borok
készítéséhez használják.
A nagy
ászokhordók 1000-5000 literesek is lehetnek.
Itt akár egy napig is autókázhatunk a hordók, és borospalackok között.
Vetítőtermben ismerkedünk a cricovai bor, és pezsgőgyártás tőrténetével.
A bárpultnál borok és pezsgők sorakoznak.
Vetítés közben a pezsgőt is megkostóljuk.
Látogatásunk fénypontja a pezsgőgyártás.
Több ezer üveget pillantunk meg fejjel lefelé 30 fokos szögben.
Ha
ilyen szögben állnak az üvegek , a borseprő a dugó
fölött gyűl össze.
Miután
ez megtörtént, gyorsfagyasztásnak vetik alá a dugót.
A fagyott dugóval könnyedén ki lehet húzni a megfagyott seprőt is.
Ellenőrzés után helyére kerülhet a végleges dugó.
Utunkat gyalog folytatjuk, a Cabernet
utca és a Champagne sugárút.
Itt van a bormúzeum és a kóstoló szobákat tartalmazó részleg kezdete.
Múzeumnak hatalmas gyűjteménye van.
A gyűjtemény alapját azok az értékes francia borok jelentették, amelyeket a náciktól szereztek meg a szovjetek.
Láthatóak a borkészítés folyamatának kezdetleges eszközei.
A világszerte ismert borról, az ahhoz kapcsolódó munkákról szinte mindent megtudhatnak a múzeum vendégei.
A
labirintus több mind 1,25 millió palacknak ad otthont, beleértve a saját név
alatt forgalomba hozott pezsgőjüket is.
Szinte minden európai bortermelő ország , ezekben a föld alatti üregekben helyezi el a legjobb termékeit.
Több
vezető politikus és híresség gyűjteményét is itt őrizik.
A
meszes falak rejtik például Putyin magán gyűjteményét.
John
Kerry és Donald Tusk borai.
Klaus Werner Johanis borkészlete.
Angella Merker személyes borválogatása.
A pince legrégebbi darabja egyébként a Goering gyűjtemény részeként került Cricovába, és egy 1902-es “Jerusalem of Easter” nevű desszertbor, amelyből egyetlen palack létezik és az egyik legdrágább tétel a világon.
Régi magyar borok is láthatóak.
Moldova a világ hetedik legjelentősebb borexportőre.
Az ország elsősorban Oroszországba és a régi szovjet tagállamokba exportálja a borait.
Napjainkban egyre inkább
nyitnak az európai uniós és a nyugati piac felé is.
Nomen est omen
A pincerendszerben a
szovjet birodalom minden pompájával felszerelt kóstolótermeket is
kialakítottak.
Az Európa terem, tömör tölgyfából készült ovális asztala.
Ma ezek a jól
kivilágított és élénk színű termek, megfelelő helyek a hivatalos állami
rendezvényekhez.
A legnagyobb termet, Elnöki Díszteremnek hívják.
Egy hosszú, tömör tölgyfából készült asztal díszíti, hozzá illő székekkel.
Itt 65 embernek tudnak ülőhelyet biztosítani.
A Szarmata Korszaki Tengerfenék Díszterem 10 fő befogadására képes.
A Vendégszoba 15 ülőhelyes, hagyományos moldovai bútorokkal berendezett.
A
látogatás a borkóstoló termekben ér véget.
Érdekes játék három-négy jó bort kinyitni megkóstolni néhányszor.
Az illatok és az ízek érzékelése során gyakran mutatkoznak ismerős jegyek, például alma, körte, málna, meggy, virágok illata, keserű mandula, hús, fűszerek.
A borban érzett illatok és ízek csak hasonlítanak, emlékeztetnek ezekre.
Fontos szempont, hogy mennyire kifejező a bor. Mutat-e valamit abból a tájból, ahol termett, és azokból a fajtából, vagy házasítás esetén fajtákból, amelyek alkotják.
Fontos a bor harmóniájának, egyensúlyának keresése, a fő alkotórészek, a savak, az alkohol,és ha van a cukor kiegyensúlyozottsága.
Kevesen tudták, hogy a hajdani szovjet pezsgő Moldovából származik.
Jelenleg Cricova
névvel kerül piacra a pezsgő, és van belőle vörös és fehér változat is.
A cricovai borok kiemelkedő zamattal és illattal, fajtára jellemző egyedülálló tulajdonságokkal rendelkeznek.
A Cricován tárolt palackok hetven százaléka vörösbor (Cabernet Franc és Sauvignon, Codru, Negru de Purcari, Rosu de Purcari, Purpuriu de Purcari).
Húsz százaléka fehér bor (Dnyesztrovszkoje, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Tramini, Muscat, Milesztszkoje és Rizling).
A maradék tíz százalék pedig desszertbor (Gratyeszti, Trandafirul Moldoveji, Auriu).
Cricova a földalatti Borváros!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése