2016. április 29., péntek

Legendák nyomában Nyúládon.(Kápolnamezeje, és az Urusos kút.)A Görgényi-havasok nyugati oldalán húzódó, széles vulkáni fennsík déli végén található, az Oroszhegy felett emelkedő Őrhegy szomszédságában Nyúlád.

 

Ha tiszta az idő gyönyörködhetünk a látóhatár szélén emelkedő havasok látványában. A hajdani kápolna romjait és a közelében lévő gyógyító vizű forrást a XX . századi oroszhegyiek és varságiak a XVI . század végén már emlegetett nagy múltú Nyúlád helynévvel határozzák meg. "Tovább Kápolna-mező nevü helyen egy kápolna rommaradványai látszanak, a kápolna mellett egy gyógyforrás fakad fel, melyhez most is Úr szeredáján feljár a nép s felviszi beteg gyermekeit füröszteni, mert e forrásnak nagy gyógyhatást tulajdonitanak, mely a hagyomány szerint onnan ered, mivel Szent László király itt szokott volt fürdeni. A forrás közelében egy bemélyülést Sátorhelynek neveznek; itt állott volna a szent király sátra."
(Orbán Balázs)"Itt áldozó csütörtökön a Karry Miklós által 1723-ban épitett kápolnában nagy búcsuk tartattak. E búcsuk oly népesek és látogatottak voltak, mint a szent-anna tói búcsuk; az egész szék katholikus népsége felsereglett oda, de mivel sok verekedés és botrányos dolgok történtek, Battyáni püspök betiltotta, s a kápolnát lerontatta."
(Orbán Balázs)Nyúlád mezején található az oroszhegyi nárciszrét. 


Itt minden évben május utolsó vasárnapján megrendezik a nárciszfesztivált


A csillagos vagy más néven keskenylevelű nárcisz hegyi kaszálórétek, kiszáradó láprétek, üde erdei tisztások faja.Alpokban és a Balkán-hegységben talált menedéket és maradt fenn ez a hidegkedvelő faj.


 Szép idő esetén a fennsík  megtelik emberekkel akik gyönyörködnek a nárcisz szépségében.


 Védettsége indokolt, mert csak ezeken az élőhelyeken fordul elő. Európában végveszélyben lévő fajként tartják számon.


A fennsíkon hamar megáll a víz, ez kedvező a nárcisz szaporodásához.


A Nárciszfesztivált, azzal az elgondolással szervezik, hogy a környező falvaknak találkozási lehetőséget biztosítsanak, illetve bemutathatják kulturális programjaikat


Az újonnan felépített 300 ezer lej értékű közösségi csűr, az oroszhegyi önkormányzat és a helyi közbirtokosság területén.


Az élőhelyek mérete folyamatosan csökken az ember átalakító tevékenységének vagy éppen a hagyományos gazdálkodás felhagyásának következtében.


A legeltetések miatt nehezen tudott szaporodni a nárcisz. 


A területet a nárciszok védelme érdekében kerítéssel  körbe vették, azóta kezdtek szaporodni a virágok.


Már Orbán Balázs megemlékezett a Kápolna mező nevű területről és az ott csordogáló gyógyító erejű vízről


Úgy tartják: Szent László király valaha ezen a tájon vonult a csapatával. Katonái hirtelen megbetegedtek, fekélyek lepték el őket. A nagy király imádkozott Istenhez, majd beleszúrta kardját a földbe. Csoda történt. A kardszúrás nyomán „vízforrás fakadt föl". A beteg katonák megmosakodtak az új forrás vizében, és azonnal meggyógyultak.


 Oroszhegyi hagyomány szerint a forrás vize különösen áldozócsütörtök reggelén gyógyít hatásosan.


A nyúládi gyógyító víz a merítéskor zavaros, piszkos, de otthon tartva csodásan letisztul. Állítólag évekig nem romlik meg. Különféle sebek, ótvar, orbánc, szemen nőtt árpa stb. gyógyítására alkalmas.


A XX . század első felében is  áldozócsütörtök reggelén a betegeket, különösen a gyerekeket a helyszínen, a kút környékén fürösztötték meg a gyógyító vízben.


Régi de még ma is élő szokás,hogy a beteg ruháiból, a kútnál hagynak, ágra, drótra vagy a keresztre akasztva egy-egy darabot..


A kút környékén virágzik a mocsári gólyahír.


A gyógyforrás mellett az út jobboldalán a Kápolna-mező nevű helyen egy kápolna rommaradványai látszanak. 


Itt évente áldozó csütörtökön a Karry Miklós által 1723-ban épített kápolnában  búcsúk tartottak.  Battyáni Ignác püspök a búcsút betiltotta, s a kápolnát lerontatta.
("sokszor botránkoztató dolgok, részegségek, veszekedések, vérontások mentek végbe.")


A hagyomány a XX. században is megmaradt a lobogós-keresztes kivonulás a gyógyító kúthoz, illetve a kápolnaromokhoz áldozócsütörtökön, azaz a Mennybemenetel ünnepén.
A romok helyére legutóbb 1986-ban állítottak cserefakeresztet.


Felirata Jézus mennybemenetére utal, a hajdani kápolna titulusa volt. 
Kétségtelen azonban, hogy a csodás hírű „Urusos kút " környékén korábban, a középkorban is állt kápolnának nevezett kultikus épület.


2015-ös régészeti feltárás során felszínre került a felhagyott kápolna alapzata. 
Sokszögzáródású, támpillér nélküli kápolna, melynek közepén egy kő- oltár helyezkedett el.


A romok sorsa még kérdéses. Két lehetőség van, vagy konzerválni és a felszínen hagyni, vagy visszatakarni.


Nyúládi útkereszteződés.


Irányjelző tábla. 
(A zeteváraljai víztározó, és az oroszhegyi kilátó irányába)


A két darab szemmel láthatóan kézzel letört irányjelző tábla darabját eldobva találtam meg, és visszahelyeztem a kövekre.


A hajdani botrányhősök utódai, valószínű még ma is itt élnek Oroszhegy, vagy Székelyvarság környékén.


"Porból lettünk, fából élünk."


Oroszhegy látképe a nyúládi útról.


Oroszhegyi panoráma.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése