2016. április 10., vasárnap

Kutyás fogathajtó verseny a Cekend tetőn.(Homoródfürdő)


Cekend tető 2016 április 9.


A szánhúzókutyások Yukon sportegyesülete a homoródfürdői Sopárkút panziónál Tzekend Cup 2016 néven tartotta meg a rendezvényét. 


A mostani hó hiányos teleknek köszönhetően az erdélyi szánhúzókutyások  új eszközökel áprilisben is hódolhattak szenvedélyüknek, a kutyafogathajtásnak.


A már megszokott 2, 4, és 6 kutyás fogatok mellett rajthoz álltak a kutyás biciklisek és a kutyás futók.


A tavaszi időjárás ember és állat számára egyaránt nagy kihívást jelent.


A megszokott havas pálya helyett mezei utakon és legelőkön kell haladni, síkló szántalpak helyett döcögő kerekek.


Verseny előtt néhány mondat, a különböző szánhúzó kutyák tulajdonságairól, eredetéről.


A szamojéd a szánhúzók őse, az eszkimók használták először e célra. Nyugodt vérmérsékletű, nagyfokú hidegtűrő, megbízható munkakutya. Tömött bundája védi a zord téli időjárás viszontagságaitól, sőt az eszkimók nem csak munkára használták, hanem éjjel sátrukban együtt alva a kutyákkal, azok szőrével tartották magukat melegen. “Mosolygós arcunak” is nevezik őket a pofarajzolatuk alapján.


Szibériai husky - talán a legközismertebb szánhúzó faj - a leggyorsabb, legkönnyebb szánhúzó kutyák. Jókedélyű, figyelmes, mozgékony, munkabíró. Gyakori a kék szemű, illetve kék-barna szemű, sőt megengedett a márványos szemű (egy szemgolyó kék és barna is) változatok is.


Alaszkai malamut szörzetrajzolatban nagyon hasonló a szibériai huskyhoz, de lényegesen nagyobb a feje és a teste is robosztusabb. Súlya elérheti az 50 kg-ot, képes a testsúlyának a tízszeresét elhúzni! Szívóssága, kitartása illeszkedik az Arktiszi éghajlati és feladati viszonyokhoz.

  
Türelmetlenül várják a rajt pillanatát.

































































Télen újra találkozunk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése