2018. szeptember 24., hétfő

Hátszegi bölényrezervátum.


A Hátszeg melleti Slivuţ erdőben található az ország első Bölény rezervátuma.


1958. november 12-én Lengyelországból hozták az első bölénypárt. 


 Az első pár, Podarec és Polanka behozatala után 1963-ban újabb két bölény érkezett Lengyelországból.


 1966-ra a rezervátum bölényeinek a száma, már nyolc példánnyra szaporodott. 


Az európai bölény (Bison bonasus) a tülkösszarvúak családjába (Bovidae), azon belül pedig a tulokformák (Bovinae) alcsaládjába tartozó bölény.


 Mivel kizárólag növényevők, nagy mennyiségű és változatos fűféléket legelnek. 


Napfelkelte előtt intenzíven táplálkoznak, ezt követően pihennek és kérődznek.


A hímek súlya  400–920  kg között változik.


 A nyőstényeké  300–540 kg. 


Születéskor a bölényborjak súlya viszonylag kicsi, 16-35 kg.




A többi patáshoz hasonlóan a borjak a születés után pár órával már követik anyjukat. 6-8 hónapos korukig szopnak


Az európai bölény Európa ma élő legnagyobb testű szárazföldi emlőse.


Európában a vadon élő állomány teljesen kihalt. 




Korábban az európai bölények csaknem egész Európában előfordultak a lombhullató erdőkben.


 Az utolsó magyar bölényt Erdélyben, a borgói hágó környékén, 1762-ben ejtették el.


Rövid, széles fején mindkét nemnél megtalálhatóak a szarvak. 


Szőrzete sűrű, színe az egészen sötét barnától a világos barnáig változik.


Nyakán a szőre hosszabb, mely a nyak alsó részén és állán szakállt képez.


 Elsősorban reggel és este táplálkoznak, ritkán éjszaka is.


 A bölények számára elkerített rész ketté van osztva: az egyik egy 1,5 ha-os árnyékos, nyílt terület, az állatok nappal rendszerint itt tartózkodnak.


Egy nagyobb, 3,5 ha-os dús növényzetű, erdős rész, az éjszakai tartózkodás helye.


A rezervárum összterülete közel 40 ha.


Napjainkig a Hátszeg melletti erdőben közel 50 bölényborjú született.


A lengyel „Żubrówka” vodka ( bölényes lengyel vodka)   minden egyes palackjában egy szalmaszál van, ami a bölények legelőjéről származik.


Ma csak visszatelepített állományok élnek Európában!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése